jKáldy

egyedi ötvösékszerek

Fűrészekről kezdőknek
és egy kis portugál nyelvlecke, utóbbi inkább haladóknak

Garantáltan a legelső szerszám, amit ötvöstanoncként kézbe vesz az ember: a  lombfűrész.

Mármint nem konkrétan ez a fajta, amivel tényleg lombot is lehet vágni:

wood-tool-saw-skitterphoto_pexels.jpg

Kép: Skitterphoto, Pexels.com

 

Hanem egy kisebb változat, valami ilyesmi:

 

img_20200624_171406_hdr.jpg

Ezek itt az én drágaszágaim

 

Nekem több is van, mert szerettem volna egyet otthonra is, hogy ne az iskolai szerszámaimat kelljen oda-vissza hurcolni, a keskenyebb pedig valamivel stabilabb és a kis darabokhoz pont megfelelő.

Ez a fazon a legelterjedtebb a világon, úgy szoktak hivatkozni rá, hogy a "német fűrész" (german saw) - valószínűleg nem véletlenül, Németországban elég komoly hagyománya van az ötvösségnek, majd írok egyszer erről is bővebben. De természetesen léteznek kissé más dizájnú fűrészek is (nagyon szépek... - itt vissza kell utalnom a múltkori bejegyzésre a kezeletlen gyűjtőszenvedélyről  (itt) ) de a szakértők szerint azok sem tudnak többet.

El is mondom, hogy miért. A lombfűrész felépítése pofonegyszerű (ha-ha, miután már évszázadokkal ezelőtt valaki kitalálta és megépítette, könnyű ezt mondani) : adott egy U alakú keret (egy nyéllel megtoldva) amibe 2 szárnyascsavarral lehet a fűrészlapot rögzíteni. Ennyi. Persze sok múlhat a kialakításon, a méreten, a súlyelosztáson, akár még a nyél fogásán is, de ezek részben már egyéni preferenciától is függenek.

És hogy hogy jön az egészhez a portugál? Belefutottam egy aranyos illusztrációba egy brazil ötvösiskola oldalán:



screenshot_2020-06-22-00-13-27-925_com_instagram_android.pngA fűrész anatómiája  (Kép: ebj )

Meg is mutattam a portugáltanárnőmnek, akivel jót mosolyogtunk a "borboleta de fixação" kifejezésen, mivel azt jelenti: rögzítőpillangó. Végülis, ha kicsit hunyorít az ember, majdnem hasonlít is, nem?  Mígnem pár másodperc késéssel mindkettőnknek beugott, hogy de hiszen ez magyarul is pillangócsavar!

Én anno németül ismerkedtem meg a fűrész felépítésével és bár ott is létezik a pillangós megfelelő, valahogy mégis csak simán csavarnak hívjuk a kérdéses darabokat... Ebből is látszik, hogy milyen hasznos, ha az ember beszél még pár nyelven, nem kell beérnie egy unalmas "Schraube"-val!

 

A következő cikkben megmutatom, mi az, ami igazából fontos, ha fűrészelni akarunk!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jkaldy.blog.hu/api/trackback/id/tr5215913190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gukker 2020.06.26. 19:34:43

Nem lombfűrész az, hanem lomfűrész. Más néven fonálfűrész. Úgy járt szegény, mint az inbus-kulcs.

jKaldy 2020.06.26. 19:43:12

@Gukker: haha, hát ezt az etimológiai kérdést eddig senki nem vetette fel! én csak így láttam mindenhol és nem is találtam furcsának, mert amúgy németül is Laubsäge (Laub - falomb, levélzet)

ZON 2020.06.26. 23:47:53

Kicsincst túl lett beszélve...

jKáldy

Ékszerek, szerszámok, technikák, sikerek és melléfogások. Ha tetszik, viseld! :) Ha érdekel, hogy készült, megmutatom, nézz körül!

süti beállítások módosítása