jKáldy

egyedi ötvösékszerek

Nem mind arany, ami fénylik...

De nem ám! Se az, ami sárga, sőt, néha még az sem, amiről azt mondják, hogy az...

Mégis, hogy deríthetjük ki, hogy miből is van az a szép gyűrű, amit tavaly a nyaraláson vettünk?

 

gold-wedding-bands-265730.jpg

 Kép: Pexels.com

Például megpróbálhatunk beleharapni, mint a filmekben a kalózok az aranypénzekbe! :D Hihetetlen vagy sem, van valóságalapja a dolognak, ugyanis a tiszta arany (24 karátos) tényleg elég puha - azaz a foguk nyomot hagyhatott benne.

 

adventure-master-tux.jpg

 Kép: Pixabay.com

Ami miatt mégsem ajánlanám ezt a módszert, az az, hogy ékszert általában nem tiszta aranyból készítünk, éppen azért, mert az túl puha. Nagyon sérülékeny lenne tőle a gyűrű, a tulajdonosa pár nap használat után alig ismerne rá a sok ütődéstől. A használatos ötvözetek lényegesen keményebbek - szóval, ha nem akarjuk, hogy a fogunk bánja, próbálkozzunk más módszerrel!

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha van fémjelzés az ékszeren - alapos átvizsgálással (néha nagyítóval keresve) találhatunk rajta például számokat. Így már könnyű megállapítani a finomságát, ha pl. 585 vagy 14K áll rajta, akkor egy olyan ötvözettel van dolgunk, ami 58.5%-ban aranyból áll. Fémjelzést bűntetőjogi felelősség tudatában lehet elhelyezni egy ékszeren, tehát a készítő garantálja, hogy a feltüntetett adatok valósak.

Mi van, ha mégsem bízunk a feliratban vagy esetleg nem is találtunk semmit? Kémiai reakciókat hívunk segítségül: speciális, úgynevezett próbasavakkal lehet a fémeket tesztelni, a szín változása, vagy éppen a változatlansága jelzi, van-e arany az ötvözetben, illetve, hogy mekkora mennyiségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jkaldy.blog.hu/api/trackback/id/tr7715716696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

jKáldy

Ékszerek, szerszámok, technikák, sikerek és melléfogások. Ha tetszik, viseld! :) Ha érdekel, hogy készült, megmutatom, nézz körül!

süti beállítások módosítása