jKáldy

egyedi ötvösékszerek

Ötvöz-e az ötvös?

Mit is jelent ötvözni? Átvitt értelemben mindenki ismeri a kifejezést: különböző dolgokat egyesíteni, hogy a legjobb tulajdonságaik együtt legyenek jelen. 

Pontosan erről van szó eredetileg is: fémeket vegyíteni egymással, úgy, hogy a keletkező fém új tulajdonságai megfelelőek legyenek. Szándékosan nem írtam "jó"-t, mert egy ötvözet tulajdonsága attól függően jó vagy rossz, hogy mire akarjuk használni.

Az ötvözés tulajdonképpen egy állandó kompromisszumkeresés: 

Például ha színaranyból készítenénk gyűrűt, viselés közben állandóan deformálódna, mert olyan puha, hogy minden kis koccanás, erőteljesebb kilincsre markolás nyomot hagyna benne. Ezért használjuk helyette az ötvözeteket: ezekben más fémek, például legnagyobbrészt ezüst kerül az arany mellé, megváltoztatva a tulajdonságait. Sokkal keményebb lesz, így a belőle készült ékszer nem sérül olyan könnyen. De ezzel együtt természetesen a színe sem lesz ugyanolyan, mint a tiszta aranyé volt.

A címben lévő kérdésre tehát a válasz: igen, ötvözünk, nagyon is! Ötvözés nélkül nagyon korlátozottak lennének a lehetőségeink az ékszerkészítés során. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy egyre kevésbé ötvözünk sajátkezűleg. Ennek számos oka van, elég komoly technikai felkészültséget igényel, ami saját műhelyben sokkal nehezebben megteremthető, illetve nagyon időigényes. Így a leggyakrabban, ha alapanyag beszerzésre kerül sor, a nagy beszállítók kínálatából válogatunk, akik kifejezetten csak ezzel foglalkoznak és garantálják a minőséget.

 

img_20200512_190758.jpg

 Egy neves német cég katalógusa 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jkaldy.blog.hu/api/trackback/id/tr9315686064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

jKáldy

Ékszerek, szerszámok, technikák, sikerek és melléfogások. Ha tetszik, viseld! :) Ha érdekel, hogy készült, megmutatom, nézz körül!

süti beállítások módosítása