jKáldy

egyedi ötvösékszerek

Meglesz-e még mind a 10 ujjam nyugdíjas koromra?

Ahogy már szó volt róla, az ötvösök keze is elég durva igénybevételnek van kitéve. Még akkor is, ha már tapasztalt vén rókák és csukott szemmel is tudnak dolgozni - egyébként, mire eljutottak odáig, pont kellő alkalommal gyalulták már le a bőrt az ujjaikról. Igazából, már az is szép teljesítmény, ha még van miről legyalulni.

crop-man-hand-with-cut-finger-wound-carolina_grabowska_pexels_2.jpg

Kép: Carolina Grabowska, Pexels.com

Jó, ez félig-meddig vicc, mostanság azért már ritkább az ilyesmi, de beszélgettünk egyszer egy idős mesterrel, ő is mesélte, hogy 60-70 éve még bőven benne volt a pakliban, főleg, ha valaki az iparban dolgozott, hogy néha búcsút kell inteni egy-egy ujjpercnek, neki például kettő ujjáról is hiányzik. Szóval érdemes odafigyelni, nem rutinból végezni a veszélyes feladatokat, nem nyúlkálni a működő gépekbe és hasonlók.

Ugyanez vonatkozik a kalapálásra: tapasztalatból mondom, érdemes a fémre célozni és az ujjat nem érinteni... Ha mégis "érintettük" (=akkorát vágtunk rá, mint egy ház) akkor a legjobb, ha kiadjuk az érzelmeinket (=hangos üvöltés, ízlés szerint káromkodással tűzdelve), bizonyítottan enyhíti a fájdalmakat, oldja a stresszt.

Hasonlóan kellemes élmény, ha elfelejtjük, hogy az ékszeren épp forrasztottunk és még nem hűtöttük le vízben, de azért kézbe szeretnénk venni. Az egyetemi kémia gyakorlatunkon hangzott el a mondás, miszerint a forró kémcső pont úgy néz ki, mint a hideg, csak más a fogása... Kipróbáltam, tényeg így van! És ugyanezt el tudom mondani a 800°C-os ezüstről is... Az ominózus eset után kb. 2 hétig pontosan le lehetett volna venni a kis foglalat méreteit az ujjamba égett körvonalairól.

De azért általában ennél banálisabb dolgok fenyegetik az embert nap mint nap, többnyire csak kis sérülésekhez, vérzésekhez vezetve. Persze az is épp elég baj, ha az ember minden ujjára jut egy ragtapasz.

Kezdőként relatíve gyakran fűrészeltem/reszeltem bele az ujjamba, a helyzet idővel sokat javult, de még így is meg-megvágom magam. Sokszor vízhólyagok lettek az ujjaimon attól, ahogy a készülő ékszert tartottam, amíg a másik kezemben fogott reszelővel dolgoztam rajta. Mindkét probléma megelőzésére jó, ha valamiféle védőkesztyűt húzunk, vagy legalább bekötjük a problémás területeket.

img_20200629_114718_hdr.jpg

Különböző ujjvédők bőrből, szilikonból és saját gyártásúak, színes kötszerből

 

dsc_0119.jpg

 

Azért volt bőven lehetőségem kikísérletezni a legjobb sratégiát a kisebb sérülések ellátásához. Természetesen sebtisztítással és fertőtlenítéssel indul, viszont a ragtapaszolást tökéletesítenem kellett. Ha gyakran kell kezet mosnunk, akkor nem túl nyerő megoldás, mert megszívja magát vízzel, felázik és használhatatlan lesz (és roppant gusztustalan), ráadásul a sebet is ázottan tartja. Tehát vagy naponta elhasználunk egy fél dobozzal, mert minden kézmosás után cseréljük, vagy nem mosunk kezet (bleh).

Erre tudom javasolni a folyékony sebtapaszt (hasonlóan hatékony, mint a népi gyógymódként alkalmazott folyékony kabát, csak ettől nem rúg be az ember :D ) : egy gumiszerű réteget képez a bőrön, összefogja a sebet, nem engedi, hogy belemenjen a kosz és több kézmosást is kibír, ha nem dörzsöljük agyon. 



img_20200706_104924_hdr.jpgNem fizetett termékmegjelenítés :) 

A sebes, kiszáradt kezet pedig ápolni kell! Ha egy picit már elkezdett begyógyulni, mehet rá egy panthenol tartalmú krém is - sokkal-sokkal gyorsabban jön így rendbe.

img_20200629_114348_hdr.jpg

Szintén nem fizetett hirdetés: nekem ezek a krémek váltak be eddig a legjobban

 

Ja és a válasz a címben levő kérdésre: Hát, azért bízom benne!

 

ambulance-architecture-building-business-pixabay.jpg

Kép: Pixabay

Figyelem! Ha nagyon mély a seb, vagy nagyon vérzik, esetleg nem érzed az ujjad...mindenképpen azonnal kérj segítséget és fordulj orvoshoz - ne kísérletezz otthon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jkaldy.blog.hu/api/trackback/id/tr4015913482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jKaldy 2020.07.12. 10:58:26

@Tralfamador75: Köszi, kipróbálom majd! :)

öt görög 2020.07.12. 13:24:50

Az igazán komoly múlttal bíró ötvösnek rinocéroszbőre van, aminek nem kottyan meg egy megkapott, fehéren izzó anyag, és hát emellett nincs semmi ujjlenyomata. :)

jKaldy 2020.07.12. 13:43:26

@öt görög: rinocéroszbőr :D :D de igaz! nekem (kezdőként) még viszonylag puha és ápolt a kezem, de az ujjlenyomatfelismeréssel a kezdetektől problémáim vannak...

BiG74 Bodri 2020.07.12. 16:00:00

Szép szakma az ötvös. Ráadásul fémekkel (is) dolgozik, ami nekem nagyon szimpatikus.
Ugyanakkor mindenki, aki meri a kezét munkára használni, számolhat kézsérülésekkel, kisebbekkel, nagyobbakkal.
Ahol én dolgozom szinte mindennapos. Viszont az ötvösségnél kiemelten káros lehet a sérülés munkát korlátozó ideiglenes, vagy maradandó hatása.
A legutóbb, pár hónapja, kesztyűn keresztül csaptam le a mutató ujjam hegyét, azóta a tapintás felejtős.

jKaldy 2020.07.12. 17:23:33

@BiG74 Bodri: Ó igen, tényleg egyik szakmában sincs biztonságban az ember - pl. a top5 legfájdalmasabb sérülésem egyikét irodában dolgozva szereztem: egy papírlappal megvágtam az ujjam közét... még most is összerándulok a gondolatra :D
Jobbulást az ujjadnak!

2-More 2020.07.12. 18:35:57

Muszereszeknel ugyanez van kockasban, es a megelozes ugyanigy necces: az a kesztyu, ami eleg vekony hogy dolgozni tudj benn, az pont semmit nem is er. Forrasztasnal eges, panelszerelesnel vagas, szuras, ha mechanika is van, akkor pluszban mega vegyi tamadas a kenoanyagoktol, stb. Mikor nyomtatot is kellett javitsak, probaltam gumikesztyuben, mert mocskos nehez lemosni nemelyik tonerporat, tintajat, na ott raadasul az volt a jo,hogy ohatatlan ki is szakadt es megtelt festekkel, igy 20x nehezebb volt letakaritani mintha eleve fel se vettem volna.
Szoval, jo megoldas nincs, en max akkor veszek fel kesztyut, ha a javitas targyat nem akarom osszekoszolni, a kezemnek ugyis mindegy, mar 20 evesen is ugy nezett ki mint Freaddy Krugernek.

eßemfaßom meg áll 2020.07.12. 19:03:47

három hete basztam telibe kőműveskalapáccsal a téglára támasztott mutatóujjamat, utólag nem tűnik már jó ötletnek.

jKaldy 2020.07.12. 19:05:19

@2-More: Hát igen. Sajnos nekem sincs tökéletes megoldásom, még a saját munkáimhoz sem, mert igen, van olyan finom, apró darab, amin nem tudok kesztyűben vagy ujjvédőben dolgozni, hozzáférni. A polírmotorokhoz (és ott aztán igazán kap az ember keze mindent) sem nagyon ajánlatos kesztyűt húzni - ha mégis becsípődik, gyorsabban töri el az ember kezét a gép, mint hogy felfogná, mi történt. Ott néha ilyen bőr ujjvédőt húzunk, mint a képemen a fehérek, azt le tudja rántani a gép gond nélkül, ha beakad.
Egy nagyon jó megoldás van még: a folyékony kesztyű. Polírozáshoz remek, mert a csupasz kéz érzés megmarad, a kis trutyi nem zavaró annyira (mint egy zsírosabb kézkrém) és utána legalább egy sima kézmosással lejön az összes polírpaszta, nem megy be a köröm alá stb. De mechanikai védelmet nem igazán ad, sérülések ellen sem véd.

jKaldy 2020.07.12. 19:06:15

@eßemfaßom meg áll: Mert előtte jónak tűnt? :D :D

eßemfaßom meg áll 2020.07.12. 19:42:37

@jKaldy: kísérletező kedvű vagyok, azt, hogy milyen a tégladarabot kiütni a villanybekötödoboz helyéről, más ismertem.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2020.07.12. 23:39:16

:: Az egyetemi kémia gyakorlatunkon hangzott el a mondás, miszerint a forró kémcső pont úgy néz ki, mint a hideg, csak más a fogása...

Az áram alatt lévő vezetékkel hasonlóan van, ugyanúgy néz ki, mint az áram alatt nem lévő...

élhetetlen 2020.07.13. 01:34:45

Nem dolgozom a szakmában, csak a régi „szép” emlékek. Középiskola, egy ipari technikum, zömmel fiúk, csak pár lány. Szombaton műhely gyakorlat, egy feladat, kaptunk öt gömbvasat, öt négyzet keresztmetszetűt kell kovácsolni belőle. Ahány sikerül, annyi az osztályzat, ha csak egy, az még egyes. Volt, aki már a kovácstűzben elégette a fele rudat, és nem volt nehéz összehozni a paralelogrammát, és a szinte lapvasat sem, ha nem vetted le a lábadat időben a pedálról, és még egyet odacsapott. Így ötven év után már nem emlékszem az eszköz nevére, laprugók, egyik oldalon nyomod, a másikon üt. A munkapad lábánál gyűjtöttem a készterméket, és míg az utolsót csináltam, a fiúk megnézték, mit csinált a lány. Csak nem olyan sorrendben rakták vissza, ahogy volt. Felvettem a szürkemeleg vasat, három ujjam odakozmált. Ki a hóra, és, hogy a fiúknak mit kívántam…
A gyakorlati oktatók, ugyanezzel az eszközzel. Az egyik, nem mered odatenni az ujjadat, a másik, nem mersz ráütni. Az egyik odatette, a másik meg rá mert ütni. Az egyiknek két hónapig „baba” volt az ujján. Tanárok.
És az azbeszt kéz. Már felnőtt voltam, és egy ragasztó pisztollyal akartam felvinni egy textil borítást három kis virágtartó ládára. Felkészültem, hidegvizes tál az ujjaimat hűteni, mert az anyagot el kell simítani, és forró. Az öcsém ott volt éppen, teszem a dolgom, és időnként sziszegek. Mi van? Forró. Mért nem mondod, majd csinálom én. Miért neked nem forró? Nem, és a tenyerébe folyatott ebből a forró olvadt izéből egy tócsát. Azt csak elhinni tudtam, hogy nem fáj, de azt láttam, hogy még egy piros folt sem maradt a tenyerén.

jKaldy 2020.07.13. 11:58:53

@élhetetlen: aú :D ezt olvasni is fájt!

BiG74 Bodri 2020.07.13. 19:22:33

@jKaldy:
Ötvösök öntenek néha? Vagy folyékony fázissal nem dolgoznak?

BiG74 Bodri 2020.07.13. 19:25:09

@élhetetlen:
Ajax kalapácsra hajaz amiről mesélt.

jKaldy 2020.07.13. 19:37:00

@BiG74 Bodri: de-de, öntünk is néha (sőt, van, aki kifejezetten gyakran) - majd írok egyszer erről is bővebben!

jKaldy 2020.07.13. 19:42:18

@BiG74 Bodri: felénk inkább mechanikusan történik a polírozás (textil-, gyapjúlapok vagy kefék és polírpaszta használatával, vagy pedig sájerban - ott különböző anyagokkal lehet feltölteni a dobot, pl. acélgyöngyöcskékkel )

BiG74 Bodri 2020.07.13. 20:22:18

@jKaldy:
Az öntés az nagyon érdekelne, mármint a tényleges gyakorlat, módszerek, anyagok, eljárások, tapasztalatok stb.

élhetetlen 2020.07.13. 20:30:11

@BiG74 Bodri: Én is úgy emlékeztem, de mivel bizonytalan voltam, beütöttem a Google-be, és ami a képtalálatoknál feljött, arra késztetett, hogy inkább körülírjam.

jKaldy 2020.07.13. 22:51:04

@BiG74 Bodri: oké :) egyszer sort kerítek rá!

jKáldy

Ékszerek, szerszámok, technikák, sikerek és melléfogások. Ha tetszik, viseld! :) Ha érdekel, hogy készült, megmutatom, nézz körül!

süti beállítások módosítása