jKáldy

egyedi ötvösékszerek

Gondolkodtál már azon, mi a lebrutálisabb, ami egy arany karórával történhet?!

Leejtjük és megreped? A gyerek játékból lehúzza a wc-n? A válás után az asszony kapja az autóval és a nyaralóval együtt?

round-gold-colored-fossil-analog-watch-sairam_rasa.jpg

Kép: Sairam Rasa, Pexels.com

 

Mutatok mást, szerintem azért ez is dobogós:

img_20191005_095245.jpg

Az óra számlapja körüli diszítő gyűrű, ami kis gyémántokkal volt kirakva.

 

Ha átment volna rajta egy teherautó, valószínűleg több ép része marad, mint így... De nem is az a cél, hogy ép maradjon, hanem, hogy újra lehessen hasznosítani.


Van, amikor az élet úgy hozza, hogy új értelmet kell adni egy-egy régi ékszernek, nem ördögtől való gondolat ez. Hiába van valakinek egy nagy, súlyos pecsétgyűrűje, ha nem szereti, sosem hordja, ugye? Ilyen esetben tényleg jobb szakember segítségével átgondolni a dolgokat és átalakíttatni az ékszert. Vagy éppen egy teljesen újat készíttetni belőle, olyat, amit utána szívesen fog viselni a tulajdonosa.
Sokszor előfordul ilyesmi családi örökségből származó, esetleg ódivatú (de nem igazán antik) ékszereknél.


A képen látható ékszerek is valami hasonló okból kerültek... hát, megsemmisítésre, de hívjuk inkább újrahasznosításnak! :)

 

img_20191003_140652.jpg

Bal alsó sarokban a néhai karóra, mellette más ékszerek maradványai


Ilyenkor, mármint az ékszerek szétbontásakor is oda kell figyelni azért pár dologra, bár nyilván egyszerűbb ügy, mint szép, csillogó ékeket készíteni.
Mivel az aranynak minden cseppje morzsája rendkívül drága, érdemes minél kevesebbet fűrészelni, ha megoldható (mert bár annak is megvan a maga módja, hogy a fűrészporból újra visszanyerjük, egyszerűbb, ha nem kell). Az ékszerbe foglalt kövekkel óvatosnak kell lenni, nehogy megkarcolódjanak vagy elrepedjenek.
A tévhittel ellentétben a gyémánttal is kesztyűs kézzel kell bánni! Ha rossz irányból túl nagy nyomás nehezedik rá, simán megroppan az is. 

img_20191005_103942_1.jpg

Az gyémántokat óvatosan, egyesével kell eltávolítani

Sikerült kimentenünk az összes követ, az ékszernek csak halvány emléke él az arany-roncsokban. Hogyan tovább?


A köveket óvatosan megtisztítjuk, ha bírják, akkor az ultrahangos tisztítóban is fürdenek pár percet. Száradás után nagyító (vagy mikroszkóp) alatt megvizsgáljuk, milyen állapotban vannak - lehet, hogy a hosszú évek alatt már megkoptak, vagy épp az előző percekben esett némi bajuk. Ezután dől el, hogy akár rögtön újra felhasználhatóak egy másik ékszerben, vagy esetleg újra kell őket csiszolni.


És az arany? Ez gyorsan megy: vagy magunk beolvasztjuk és már készülhet is belőle valami új, vagy átadjuk egy szakembernek, aki ipari körülmények között tudja feldolgozni - és természetesen az ellenértékét megkapjuk a nemesfém-számlánkra, tehát friss alapanyagot vehetünk érte!

A bejegyzés trackback címe:

https://jkaldy.blog.hu/api/trackback/id/tr8015718254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

jKáldy

Ékszerek, szerszámok, technikák, sikerek és melléfogások. Ha tetszik, viseld! :) Ha érdekel, hogy készült, megmutatom, nézz körül!

süti beállítások módosítása